Știri

Recomandări CIECH Agro România pentru protecția porumbului

Porumbul este una dintre culturile agricole care reacționează foarte puternic la scăderea recoltei din cauza concurenței cu buruienile. Este cultivat în rânduri largi, de obicei la o distanță de 65-75 de centimetri între ele, adică într-o densitate relativ scăzută. În plus, porumbul acoperă foarte încet spațiul dintre rânduri. Cultivarea porumbului creează condiții ideale pentru creșterea și dezvoltarea buruienilor, care pot apărea în culturile de porumb imediat după semănat.

Pulverizarea pe buruieni în porumb este o necesitate

N cultura de porumb există o gamă largă de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate, motiv pentru care este necesară eliminarea rapidă a acestora. Printre cele mai importante specii de buruieni dicotiledonate se numără ambrozie, stânjenelul sau buruienile din familia solanaceelor. În schimb, printre buruienile monocotiledonate, cele mai importante sunt păiușul, pirul și știrul. Trebuie să adăugăm aici o mulțime de specii de buruieni care au un impact negativ mai mic asupra randamentului decât cele menționate mai devreme. Prin urmare, este necesar să se utilizeze tratamente cu produse de protecție a plantelor din grupa erbicidelor.


Buruienile în porumb – o problemă de la însămânțare

Toate tipurile de simplificări în lucrările agricole în cultura de porumb sunt destul de populare. De aceea, în majoritatea câmpurilor se renunță la lucrarea completă a solului. Aceasta aduce beneficii mari, cum ar fi limitarea pierderilor de apă din sol, reducerea consumului de combustibil sau economisirea timpului dedicat pregătirii solului pentru semănatul de porumb. Folosirea simplificărilor în lucrările agricole și perioada relativ lungă de la semănat până la răsărire favorizează dezvoltarea buruienilor. Pe plantarea de porumb pot apărea, de asemenea, buruieni perene sau în faze mai avansate de dezvoltare, care nu au fost eliminate prin lucrări agricole.

Halvetic® erbicid – prima pulverizare pe buruieni din porumb

Herbicidul HALVETIC® este răspunsul la amenințarea mare din partea buruienilor începând cu momentul semănatului porumbului. Acesta conține substanța activă glifosat și tehnologia BGT - Better Glyphosate Technology, ale căror sinergie permite combaterea eficientă și neselectivă a buruienilor. Acest produs este deosebit de util atunci când este necesară combaterea buruienilor perene sau când apar buruieni în faze avansate de dezvoltare pe plantația de porumb proaspăt semănată. Utilizarea HALVETIC® este primul element al programului de protecție bifazică a porumbului cu erbicide.

Stropirea la porumb înainte de răsărit: erbicid HALVETIC® — tehnologie inovatoare BGT®

Datorită utilizării tehnologiei BGT®, erbicidul permite obținerea unei eficiențe ridicate a controlului buruienilor, cu un efort mai ușor și mai mic în pregătirea tratamentului și cu o reducere de 50% a cantității de substanță activă necesară în acest scop. Foarte important, pulverizarea cu Halvetic® poate fi efectuată la o doză de apă de 100 l/ha, ceea ce crește cu siguranță eficiența pulverizatorului.

Apariția buruienilor de porumb se întinde în timp

Acoperirea lentă între rânduri favorizează creșterea buruienilor, prin urmare, utilizarea Halvetic® nu va oferi protecție împotriva buruienilor secundare. Este important să se utilizeze al doilea element al variantei în două etape: Juzan 100 SC și Terbustar® 500 SC. Erbicidele conțin în compoziția lor, respectiv, substanțe active: mezotrionă și terbutilazină. Eficacitatea lor foarte bună de ucidere a buruienilor este cunoscută producătorilor de porumb. Mesotriona este luată atât de frunze de buruieni, cât și de rădăcini – în proporție de aproximativ 70:30 – în timp ce terbutilazina este luată în principal de rădăcini de buruieni.

Când se efectuează a doua stropire a porumbului?

Atunci când se determină data pulverizării, trebuie luată în considerare faza de dezvoltare a buruienilor și a porumbului. Ambele erbicide prezintă cea mai mare eficacitate de ucidere a buruienilor în faza de 2-4 frunze de buruieni corecte. Marele avantaj al Terbustar 500 SC este efectul foarte bun al solului și prevenirea apariției buruienilor secundare chiar și până la 8 săptămâni după procedură. Important, termenii de utilizare ai Juzan 100 SC și Terbustar® 500 SC sunt în mare parte convergenți. Având în vedere proprietățile substanțelor active, posibilitatea de a aplica încă din stadiul de frunză a doua a porumbului ar trebui să fie considerată un avantaj major.

Dozele produselor utilizate în varianta cu două tratamente ar trebui să fie determinate pe baza spectrului de buruieni prezente pe plantație sau pe baza infestării cu buruieni a plantelor pre-cultive pentru porumb.

înapoi