Știri

Ce produse să alegeți pentru tratamentul T2 pentru grâu și alte cereale

Protecția fungicidă a cerealelor de iarnă, în special a grâului, se efectuează de obicei într-o variantă cu trei tratamente. Aplicațiile individuale ale fungicidelor sunt denumite tratamente T1, T2 și T3. Fiecare dintre ele vizează eliminarea bolilor specifice ale cerealelor. Secvența și selecția produselor adecvate se numesc programe de protecție a fungicidelor, care ar trebui planificate pentru a optimiza utilizarea produselor de protecție a plantelor disponibile în comerț.

Când se efectuează tratamentul cu T2 la grâu?

Tratamentul T2 este a doua aplicare a fungicidelor, care se efectuează de obicei după aproximativ 3-4 săptămâni de la primul tratament T1. Intervalul dintre tratamentele individuale T1 - T2 - T3 depinde de presiunea bolilor, deoarece tratamentul trebuie efectuat după depășirea pragului de afectare economică. Foarte des, agricultorii aleg data tratamentului pentru preparate specifice, luând în considerare modul lor principal de acțiune. Fungicidele care conțin substanțe active cu acțiune preventivă trebuie utilizate în prealabil sau trebuie combinate cu fungicide medicinale și distructive. Evaluând momentul aplicării în funcție de faza de dezvoltare a cerealelor, tratamentul T2 este de obicei efectuat în faza BBCH 37-39 a plantei cultivate, adică în faza frunzei steagului, de la momentul când este încă nedezvoltată până la faza când este complet dezvoltată – din momentul în care este încă nedezvoltat, până la faza în care este complet dezvoltat.

De ce se efectuează procedura T2?

Randamentul cerealelor realizat datorită asimilatelor generate în timpul procesului de fotosinteză. Printre toate plantele, frunzele cerealelor au cea mai mare suprafață de fotosinteză - ele sunt cele responsabile de producerea recoltei de boabe. O atenție specială merită rolul frunzei steagului și a celei de sub steag, care pot "produce" chiar și 65% din recolta de boabe. Bolile care apar în această perioadă limitează atât cantitatea, cât și calitatea recoltei de boabe, determinând, de exemplu, scăderea masei de o mie de boabe (MTZ), scăderea conținutului de gluten și proteină și reducerea uniformității boabelor. Prin urmare, este foarte importantă menținerea cât mai îndelungată a frunzei steagului și a celei de sub steag sănătoase și intens verzi prin tratamentul fungicid efectuat.

Ce boli ar trebui combătute prin protecția fungicidă a cerealelor la termenul limită T2

Aplicarea fungicidelor în faza de BBCH 37-39 se efectuează pentru a proteja frunzele, în principal pavilion și sub-pavilion. Bolile care apar în această perioadă pe frunze reduc semnificativ suprafața de asimilare. Ca urmare a infecției cu ciuperci patogene, ele apar pe frunzele clorozei, care în timp și odată cu progresia bolilor se transformă în necroză. Bolile cu cel mai mare impact negativ asupra cantității și calității recoltei de grâu de iarnă și alte cereale includ:

  • Făinarea la cereale și ierburi –apare la toate speciile de cereale de toamnă și de primăvară. Cu toate acestea, afectarea plantelor variază semnificativ în funcție de soi - există soiuri la care oidium se dezvoltă intens și altele cu o rezistență ridicată. Simptomele acestei boli apar de obicei pe frunze și sunt foarte caracteristice. Este o acoperire albicioasă și pulbere, care devine întunecată cu timpul. Pe "pernele" albe, în timpul sezonului vegetativ, apar puncte negre, adică corpuri de fructe ale ciupercii.

  • Pata galbenă a frunzei la cereale – ste numită și DTR după numele agentului cauzator Drechslera tritici-repentis. Primele simptome sunt pete mici, maronii, în jurul cărora apare un contur galben. Petele se extind destul de repede și ocupă o suprafață tot mai mare a frunzei.

  • Septorioza frunzelor de grâu cu dungi – este considerată una dintre cele mai importante boli economice ale grâului. Apare sub formă latentă timp de câteva săptămâni. Când apar primele simptome, este necesar să se utilizeze un fungicid cu acțiune terapeutică și distructivă. Primele infecții apar în timpul toamnelor calde, când boala începe să se dezvolte intens pe plantele tinere. Simptomele sunt pete mici, alungite, care se extind semnificativ odată cu dezvoltarea bolii și devin galbene. La sfârșitul perioadei de vegetație apar puncte negre - picnidii - pe pete. În absența protecției eficiente, boala cucerește rapid frunzele și duce la uscarea acestora..

Cum rămâne cu tratamentul T2 în grâu și alte cereale?

Analizând posibilitatea utilizării fungicidelor în culturile de cereale, este important să se aleagă produse cu acțiune polivalentă, care să combată cele mai importante boli ale cerealelor în fiecare perioadă de dezvoltare. În momentul luării deciziei privind tratamentul, frunzele cerealelor sunt deja afectate de boli, prin urmare, produsul trebuie să aibă o acțiune curativă și de distrugere, așadar substanțele din grupul triazolilor (de exemplu, tebuconazolul) se vor dovedi eficiente. Este necesară protejarea frunzelor împotriva noilor infecții fungice patogene, de aceea substanța activă cu acțiune preventivă (de exemplu, azoxistrobina) trebuie inclusă în programul de protecție fungicidă.

Soluția ideală pentru tratamentul T2 în culturile de cereale este combinarea produselor Tarcza Lan Extra 250 EW cu Azoksar® 250 SC. Ambele produse combat eficient bolile frunzelor care deja apar în culturile de cereale și protejează împotriva dezvoltării acestora în cazul noilor infecții. Un mare avantaj al acestora este acțiunea lor sistemică - substanța activă se va deplasa pe întreaga plantă

înapoi